• Residence in Dionisos
  • Residence in Dionisos
  • Residence in Dionisos
  • Residence in Dionisos
  • Residence in Dionisos
  • Residence in Dionisos

Design: 2003 Construction: 2003-2007

The main idea was to harmonize the buildings volumes with the steep sloped landscape, and creating 3 different levels which wouldn’t exceed the maximum allowed height of 9m. Due to the steep slope, the ground floor is placed 5m over the level of the entrance, thus making room for the creation of a smaller residence under the house and a swimming pool in front of it. The building is Π shaped, has two metallic rooftops and a planted roof in between. There was an effort in maintaining the optical continuance from the ground floor till the planting roof. A second underground garage was designed at level of the road, in order to allow the access of the vehicles into an underground parking area.

Bioclimatic-architecture: The house is oriented towards the south, so that in the winter it will hold direct light, which will defuse in South balconies and yards. The daily spaces of the ground floor open to the large ground planted yard in the south, with large openings for the view. The bright sheltered spaces in the south, create a small atrium at the entrance of the building. The shading of the large south facing windows is achieved with overhangs and pergolas. From the level of the road, the entrance in the yard leads to a climbing path towards the entrance of the house, under a wooden deck, next to the swimming pool. The north side is buried in the ground, while the west and east have minimum openings.