• BOUEON
  • BOUEON
  • BOUEON
  • BOUEON
  • BOUEON

Architectural design 1984-Construction 1986-1989

Priciples of composition

The two-storey building was designed for a family with a variety of interests, and the office for the two architects in the ground floor.

The building is opening to the South in a courtyard that is closed off from the road (West), and is opening to the East, looking towards the Athenian basin and the ridge of the Hymettus. It grants both floors visual communication with the exterior so that the courtyard itself becomes a nucleus for the everyday activities of recreation and outdoor life.

Bioclimatic Design

The problem of the natural heating and lighting of the interior meant that the house had to be articulated vertically with a solarium on the upper floor, above the roofed verandah of the everyday space on the ground floor. Thus the hot summer sun is prevented from penetrating the building, ample sunlight, however, floods the interior during the other months of the year, when the angle of the sun’s rays is modified. The solarium functions as an internal solar collection space and as a living area in the winter. In summer the apertures on the eastern and western elevations are protected by suitable vertical curtains, moving on the exterior of the glass panes. At the same time the house is cooled and ventilated be currents off air moving from east to west along the solarium from the eastern windows which exploit the air of the summertime north-easterly winds.

The interior spaces are articulated to take into account the layering by height of the temperature, in such a way as to secure comfortable temperatures in winter and in accordance with the use intended for each space. Even the courtyard, itself laid on banked earth, contributes with its plants and trees to the creation of the desired microclimate. It also functions as a heat to the walls of the basement office. At the same time the planting of deciduous trees, bushes and greenery is necessary to control sun exposure. The plants and trees create ideal conditions for ventilation, absorbing the dust in the environment.